15 heerlijke (lente)plekken om van de zon te genieten (deel 1)

1. Paarsblauwe pracht in het Hallerbos

hallerbos

Het tapijt van wilde hyacinten moet je zien, beleven én ruiken.

Een lentewandeling in het Hallerbos als de wilde hyacinten hun kopjes door het bladerdek laten piepen, hoort absoluut thuis op het lijstje met dingen die je moet gedaan, gezien én geroken hebben. Het tere groen van de ontluikende beukenblaadjes zorgt voor een prachtig contrast met het paarsblauwe tapijt op de grond. Zo begrijp je meteen waarom fotografen uit binnen- en buitenland met kloppend hart zitten wachten tot de natuur het spektakel in gang zet.

Gelukkig is er de fantastische website van Pierre Kestemont, medewerker bij agentschap Natuur en Bos, die je nauwgezet op de hoogte houdt van de evoluties in het bos. Een gemarkeerde hyancintenwandeling is er niet omdat die enkel tijdens de bloeiperiode april die naam waar kan maken, maar je kan wel andere wandelingen combineren of de hyacintenwandeling van zo’n 7 km die Pierre uitstippelde vooraf downloaden. Handig, zo’n digitaal bos!
Hallerbos, Vlasmarktdreef 4, 1500 Halle. www.hallerbos.be.

2. Met een ezel op avontuur

ezelboerderij de hoef

Korte kinderbeentjes overtuigen dat wandelen best fijn is, kan enige moeite kosten. Tot je vertelt dat jullie samen met een ezel op stap gaan en dat ze de ezel mogen borstelen, zadelen en op z’n rug mogen kruipen als ze even moe zijn van al dat stappen – zelfs grote mensen mogen opstappen, pret voor de hele familie dus. Nog meer goed nieuws: er gaat altijd een begeleider van de boerderij mee, zodat de wandeling niet uitdraait op een wedstrijdje om ter koppigst zijn.

Je kan kiezen voor een korte of lange wandeling, eventueel met een picknick. Tijdens de tocht geniet je van de prille lente in de Demerbroeken, een prachtig stuk ongerepte natuur met mooie uitzichten over de Demer. De wandeling start en eindigt in het fiets- en wandelcafé in de hoeve, een fantastische plek voor een ijsje of pannenkoek met zicht op de boerderij. Nog een tip: eind april, begin mei wordt er een ezelveulentje verwacht, spannend!
Ezelboerderij De Hoef, Amerstraat 39, 3272 Messelbroek. www.dehoef.com. Reserveren noodzakelijk, vanaf € 45 voor een uur.

3. De benen strekken in het Zoniënwoud

b&b hippodroom

Voor een dosis lente in grootformaat is het Zoniënwoud de ideale bestemming. Starten kan vanaf B&B Hippodroom die nog geen jaar geleden z’n deuren opende midden in het groen en deel uitmaakt van de toegangspoort Groenendaal. Installeer je voor de lunch op het zonovergoten terras van brasserie Hippo-Smaak en smul van de originele gerechten geserveerd in weckpotjes; zo ben je startklaar voor een stevige wandeling.

Eigenaars Sophie en Davy sturen je op pad voor de Ruusbroecwandeling met hun persoonlijke aanvullingen. Niet alleen de natuur is hier namelijk indrukwekkend, overal zie je de sporen van koning Leopold II die de omgeving naar zijn hand heeft gezet, met de koninklijke loge op de oude renbaan en het arboretum waar hij wilde uitzoeken welke exotische bomen het hier goed doen – véél soorten, daarvan zie je vandaag het levende bewijs. Te moe om naar huis te gaan? De belle-époquevilla uit begin 1900 heeft alle troeven voor een weelderige nacht, zelfs je paard krijgt hier een stal met alle comfort dat een viervoeter verlangen kan.
B&B Hippodroom, Tumulidreef 7, 1560 Hoeilaart. www.hippo-droom.be en www.zonienwoud.be.

4. Op safari in de Sahara

de soeverein sahara

Dat de Sahara ook in België ligt, is een goed bewaard geheim dat gerust beter bekend mag worden. Tijd om daar verandering in te brengen, want dit prachtige natuurgebied in Lommel is het ontdekken absoluut waard. Over een tripje rond het kunstmatige meer dat onstond als gevolg van zandwinning voor de glaswinning doe je ongeveer een uur. Ben je in voor een langere wandeling, dan kan je je naar hartenlust uitleven in de vele naaldbossen rondom het witte duinengebied. Het natuurgebied is in totaal liefst 193 hectare groot.

Sinds enkele jaren wordt er sterk ingezet op natuurbescherming en dat heeft effect: heel wat bijzondere watervogels vinden hier beschutting tijdens de winter. In het voorjaar slaan de gevederde dieren aan het broeden, een prachtig schouwspel dat je vanuit de gloednieuwe uitkijktoren van 30 meter hoog perfect kan aanschouwen. Leg die verrekijker maar klaar.
De Soeverein, Sportveldenstraat 103, 3920 Lommel. www.toerismelommel.be.

5. Bloesems galore

kasteel van rullingen

Geen lente zonder Limburgse bloesempracht. Een ideaal startpunt om de fruitsstreek te verkennen, is het Kasteel van Rullingen in Borgloon (bekend van de lekkere stroop!). Van aan het imposante kasteel vertrekken er drie wandelroutes van 4, 6 of 7,5 km. De korte wandeling is doenbaar met een buggy. De wandelingen nemen je mee door de prachtige vallei waardoor de Rullingenbeek en de Herk stromen. Hoog- en laagstamfruit bepalen hier het landschap, je bevindt je dan ook in het kloppend hart van de fruitstreek.

Cruciaal om optimaal van de bloesems te genieten is natuurlijk dat ze in bloei staan. Het weer in de gaten houden en ingewikkelde berekeningen maken is een optie, de bloesemmeter checken is net iets handiger. De actuele status van de kersen-, peren-, en appelbloesems wordt er netjes opgelijst.
Kasteel van Rullingen, Rullingen 1, 3840 Borgloon. www.toerismelimburg.be.

Posted in Leuke uitstapjes.

Esther