Midzomernacht of het feest van Sint-Jan

Hij moet groeien, ik moet afnemen.

sint-jansbloem

In de nacht van 23 op 24 juni kan alles gebeuren! Wanneer we samenkomen rond het vuur van Sint-Jan om midzomernacht te vieren, hebben de natuurwezens vrij spel over ons en alle magische krachten breken los in een veranderende natuur die een overvloedig begin in de jaarcyclus aankondigt.

Het is goed hier even bij stil te staan zoals Johannes de Doper of Sint-Jan de mensen aanmoedigde om tot inkeer te komen en hun houding te veranderen. Het vuur heeft een zuiverende werking en verdrijft de duistere nachtgeesten die ook onze gedachten soms komen verstoren. Wie over de vlammen durft te springen, vermijdt ongeluk en ziekte. Het is het symbool voor de nacht waarop de zon de duisternis overwint en opstijgt naar haar hemelse troon van waar Sint-Jan via een onzichtbare ladder neerdaalt op de aarde om de gewassen te zegenen.

Ontsteek ’s avonds met de kinderen, die kransen dragen van twijgjes en bloemen, een vuur en kijk met elkaar naar de steeds veranderende kleuren en vormen van de vuurtongen die gulzig aan het hout likken. Misschien zie je dan wel de Vuurkabouter die altijd vol guitigheden zit en je vertelt dat wie zijn vuur niet aanhoudt, nooit het eeuwige leven zal bereiken.

Wie de donkerte in zijn ziel wil verdrijven, kan dit doen met Sint-Jansolie, die zo rood is als de vonken van het vuur. De olie is een perfecte combinatie van olie, zon en bloemen. Sint-Janskruid heeft warmgele bloemblaadjes en groeit vaak langs bermen, spoorlijnen of op braakliggende akkers. Als je niet zeker bent van de plant kan je een bloempje fijnwrijven tussen je vingers die dan rood-paars kleuren. Op een warme, droge dag rond 21 juni kan je bloeiende bloemen van het kruid plukken. Die leg je in een glazen potje en dompel je onder in biologische olijfolie of zonnebloemolie (liefst koudgeperst). De bloemen moeten helemaal onder staan anders kunnen ze gaan schimmelen. Zet de olie op een warme, zonnige plaats op de vensterbank en na een drietal weken krijg je een potje roodkleurige Sint-Jansolie. Zeef de bloemen eruit en giet de olie in een donker glazen flesje. Deze ’wonderolie’ is wondhelend en antibacterieel en kan je uitwendig gebruiken tegen snij-en schaafwonden, kneuzingen, lichte brandwonden, zonnebrand, spierpijn, reumatische pijn en als massageolie bij drukke kinderen om ze te kalmeren. Let wel op dat je ze niet gebruikt voor je gaat zonnebaden.

Geniet ervan!

Posted in Jaarfeesten.

Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *