Eieren versieren

paasei 1paasei 2 (1)

Op Pasen staan naast verse broodjes, koffie, en jus d’orange ook Paaseieren op de ontbijttafel. Het eten, versieren en zoeken naar eieren op Paaszondag kent een lange geschiedenis.

De Germanen offerden in het voorjaar eieren aan de godin van de lente en de vruchtbaarheid. In de zevende eeuw voor Christus aten de Chinezen al gekleurde eieren. Tijdens hun lentefeest maakten ze drie dagen geen vuur om de zon de kans te geven de natuur te ontdooien. Aangezien vlees makkelijk bederft, aten ze gedurende deze dagen hardgekookte eieren. En ook bij ons schonken boeren vroeger hun mooiste eieren aan de pastoor als Paasoffer

Eieren staan symbool voor het wedergeboorte en nieuwe leven maar ook voor de vier elementen: de schaal staat voor de aarde, het membraan voor de lucht, het eiwit voor het water en het eigeel voor het vuur.

Vroeger werden eieren vaak als geschenk gegeven. Er zat dan vaak een betekenis achter. Gaf een jongeman een prachtig versierd ei aan zijn geliefde dan werd dit beschouwd als een huwelijksaanzoek

Eieren versieren hoort net zo bij Pasen als het versieren van een boom met Kerst. (Uitgeblazen) eieren zijn een ideale basis voor verschillende schildertechnieken. Je kan de eieren met waskrijt versieren of met kleurpotlood, met Oostindische inkt maar ook met aquarel of plakkaatverf. Wanneer je de eieren versiert, steek je best een breinaald of satestokje door beide gaatjes en klem je het ei vast met twee stukjes kurk of bijenwas. Voor het schilderen kan je een penseel gebruiken maar ook een klein veertje of een wilgenkatje. Wanneer je samen met je kinderen eieren versiert, malen we er een echt feest van!

2, 53, 209, 1, 1, 476ei 6

Een vaak gebruikte techniek die (ook door niet ervaren mama’s en papa’s) gebruikt kan worden is de batiktechniek. Met een fijn stokje, lucifer of penseetje kan je patroontjes of figuren op het ei aanbrengen met in au-bain-marie verwarmde beienwas. Werk heel snel met de was want hij stolt heel snel. Na het tekenen van de motieven leg je de eiren in een verfbadje voor enkele uren. Dit moet koud blijven anders smelt de was er terug af. Je kan hiervoor chemische eierverf kopen maar veel leuker is het om zelf kleurstof te maken van groenten- en vruchtensappen (de kleuren zijn dan wel zachter van tint). De wasfiguren krabt u er na het verven af en wanneer het ei goed gedroogd is, kan je het opblinken met een lapje wol met een tikje boter, olie of vaseline.

Natuurlijke kleuren kan je bekomen op volgende manier:                                                                                                              -geel: uien (grof gesneden) even koken, saffraan
-bruin: thee, koffie, uienschillen, eikenschors
-rood: uienschillen + azijn, bietjes (grof gesneden) meekrap
-groen: spinazie, klimopbladeren, blaadjes brandnetel
-zwart/grijs: elzenschors, elzenkatjes                                                                                                                                             Het materiaal koken in water en nadien zeven. Hoeveelheid per liter is heel verschillend. Een scheutje azijn verhoogt de intensiteit van de kleur.

paasei 3paasei 4

Gebatikte eieren met bloemen en kruiden maak je niet op een twee drie. Verzamel de droge bruine schillen van uien. Probeer de schillen in zo groot mogelijke stukken van de uien te pellen. Op een mooie dag voor Pasen kan je kleine bloemetjes, kruiden en blaadjes zoeken: madeliefjes, bosviooltjes, klavertjes, grassprietjes,… Terug thuis dompel je elk bloemetje en blaadje eerst onder in water zodat het zich gemakkelijker op het ei laat leggen. Rangschik er een mooi schilderij van op het ei maar leg geen blaadjes op elkaar. Omwikkel het geheel met mooie, gave stukken uienschil en bindt alles vast met naaigaren. Als je geen uitschijnen hebt, kan je de kruiden en bloemen ook met een stuk lichtgekleurde nylonkous fixeren. Maak in een pan een bedje van uienschillen, leg de eieren erop en giet er koud water over tot de eieren onder staan. Breng alles aan de kook, laat het geheel vijf minuutjes pruttelen en laat de eieren in de pan afkoelen. Verwijder uitschijnen, blaadjes en bloemen en wrijf de eieren in met boter waardoor je de natuurlijke beschermlaag van het ei herstelt en ze mooi gaan glanzen.

Geniet van het versieren van de Paas-eieren en vergeet zeker niet een foto van je favoriete ei te sturen naar: redactiegroepdehazelaar@gmail.com

Posted in Knutselpret.

Esther