Mandala’s, kleurplaten voor ontspanning en meditatie

Mandala’s zijn oeroude hulpmiddelen bij meditatie. Het zijn oorspronkelijk gekleurde symbolische of geometrische figuren gebaseerd op de cirkelvorm die bedoeld zijn om langdurig te aanschouwen en daardoor tot rust en tot zichzelf te komen. Het woord ‘mandala’ is Sanskriet en betekent ‘kring’. Vaak wordt gedacht dat mandala’s typisch Indiaas of Tibetaans zijn maar mandala’s komen in alle culturen voor en hebben meestal een religieuze of meditatieve functie.

Wat kan je doen met de mandala’s? Op de eerste plaats kan je ze heel eenvoudig rustig bekijken. Je kan daar het beste een rustige plaats voor uitzoeken en er de tijd voor nemen. Dan volg je met je ogen de lijnen; van buiten naar binnen als je je wil concentreren en van binnen naar buiten als je ergens open voor wilt staan. Het effect is dat het ons centreert, het leidt ons naar binnen, naar ons midden en is dus een vorm van meditatie.

Een actieve vorm van meditatie is het inkleuren van de mandala. Kies de kleuren die op dat moment het beste bij je gevoel aansluiten en ook de materialen waar je het liefst mee werkt: dat kan waterverf zijn of kleurpotloden of viltstiften. Alles is goed! Bedenk dat het niet belangrijk is dat het ‘mooi’ wordt of dat je precies binnen de lijntjes blijft. Doe het zoals je het leuk vindt! Het is van belang dat je er plezier aan beleeft. Tijdens het kleuren zul je merken dat er ook iets anders gebeurt: je ontspant je, je komt steeds meer tot rust, je cirkelt al kleurend om je eigen middelpunt heen, je komt tot jezelf! Het is een ontdekkingsreis naar je eigen centrum. Uiteindelijk gaat het daar om.

Veel plezier ermee!

mandala1mandala2mandala3mandala4

mandala5mandala6

Posted in Knutselpret.

Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *