Paasrecepten

BROODHAANTJE VOOR PALMPASEN    

broodhaantjebroodhaantje 2                                                                                                                       

Ca. 500 g Lemairemeel, bloem of een mengsel van volkoren-meel en bloem (ca. 1:3)

-2 1/2 dl lauwwarme melk

-1/2 eetlepel gist

-50 g harde boter

-krap 1/2 eetlepel zout.

Meng het meel in een beslag-kom en maak een kuiltje in het midden (houd een paar eetlepels meel achter om er straks het deeg mee te kneden). Los de gist op in de melk, giet dit in het kuiltje en roer het van het midden uit met wat meel tot een slap deegje. Snijd de boter in zeer dunne schijfjes en leg deze op het deegje. Strooi het zout op de boter. Laat dit ongeveer een kwartiertje staan tot zich blaasjes hebben gevormd.

Tijdens het gisten komt warmte vrij en wordt de boter zacht. Roer nu alles met een vork uit tot een stevig, maar nog kleverig deeg.

Strooi het achtergehouden meel op het aanrecht, schep het deeg erop en kneed dan alles tot een elastisch deeg, dat niet meer aan de handen plakt. Gebruik minder meel naarmate er meer volkorenmeel in uw meelmengsel zit. Een te stijf deeg rijst slecht en het baksel wordt droog.

Kneed met de muis van de hand, door het deeg steeds plat te duwen en weer op te vouwen. Doe de deegbal terug in de kom, stop het geheel in een plastic zak en laat het deeg op kamertemperatuur rijzen (ten minste 4 uur of een niet te lange nacht), het is dan veel makkelijker te vormen.

Verdeel nu het gerezen deeg in 8 stukjes. Rol voor de broodhaantjes elk deegstukje uit tot een rol van ca. 18 cm lengte. Leg ze in een gebogen vorm, het staartstuk iets langer dan het kopstuk, op een bakplaat, met voldoende onderlinge afstand voor het rijzen.                                                                                                                                                                               -Voor de snavel: Maak voor de snavel twee knipjes in het deeg van het kopstuk. Trek het stukje deeg dat tussen de knipjes zit naar buiten en vorm er een snaveltje van.

-Voor de kam: Knip het deeg voor de kam twee keer 1 cm diep in en trek het stukje deeg hier tussen weer naar buiten om er de kam van te maken.

-Voor de staart: Maak twee knipjes van 2 cm diep in het staartstuk. Trek het deeg tussen de knipjes een stukje naar buiten en maak de staart.

-Voor de vleugels: Markeer de vleugels door met de schaar twee knipjes te maken in het onderste gedeelte van de U-vorm. Doe er verder niets aan, tijdens het rijzen spreiden de veren zich vanzelf.

-Voor de ogen: Druk ter hoogte van het snaveltje een rozijn of krent in het deeg als oog.

Leg een stuk plastic los op de haantjes en laat ze tot tweemaal het volume rijzen. Verwarm de over voor. Bestrijk de figuren met losgeklopt ei of een met een eetlepel melk verdunde eierdooier. Zet het eventueel uit het deeg gerezen oogje weer op zijn plaats.

Bak ca. 20 minuten bij 225°C, middelste richel.                                                                                                                          U kunt de haantjes, verpakt in een plastic zakje, op een koele en donkere plaats 2-3 dagen bewaren. Eventueel kunt U ze voor het gebruik in een warme oven nog even opbakken.

BROODHAASJE  

broodhaas                                                                                                                                                            

-7 eieren (6 eieren om te koken en 1 ei om het deeg mee te bestrijken)

-zout of azijn

-1 pak witbroodmix

-3dl lauwwarm water

-25g boter

-1 eetlepel suiker

-12 krenten of rozijnen

-boter om de bakplaat in te vetten.

Kook 6 eieren 8 minuten in water met een schepje zout of een scheutje azijn zodat de eieren niet barsten tijdens het koken. Leg de gekookte eieren daarna in koud water.

Kneed de broodmix met 3dl lauwwarm water en de boter en suiker tot een soepel deeg. Dit kan met een mixer met kneedhaken of met koele handen.

Verdeel het deeg in 6 stukken. Vorm van elk stuk deeg een paashaas en 2 extra lange voorpoten. Druk als ogen 2 krenten of rozijnen in het deeg. Leg een gekookt ei op de buik van de haas. Druk het iets vast en sla de voorpoten eromheen.

Leg de haas op een ingevette bakplaat of een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Dek af met een lichtvochtige theedoek en laat 15 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200ºC.

Klop het ongekookte ei met een vork los in een kommetje. Bestrijk de haas met een kwast met het eigeel en strooi er hier en daar wat amandelen of hagelslag op.

Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de broodfiguur in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Zet de oven uit en laat ze er nog 5 minuten in staan.

PALMPASEN VIJGENKOEK

vijgenkoek                                                                                                                                                  

175 g gedroogde vijgen

-175 g zelfrijzend bakmeel

-snufje zout

-65 g suiker

-65 g zachte boter

-100 g poedersuiker

-50 g boter

Hak de vijgen grof en stoof ze week in zoveel water dat ze juist onder staan. Laat ze dan afkoelen.

Meng het bakmeel, de suiker en het zout. Roer er de boter door en meng met de afgekoelde vijgen en water tot een beslag.

Giet het beslag in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm en bak gaar in ongeveer 45 minuten.

Bedek de koek met boterglazuur (roer de boter en meng met de poedersuiker tot de massa glad en luchtig is).

 

 

Posted in Recepten.

Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *